Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів ВНЗ від 04.03.2002 р. №14/18.2-469
Друкується згідно з рішенням Вченої ради МФ НаУКМА (протокол № 4 від 15.11.2001 року).
Стекленьов Є.П. – доктор біологічних наук, професор, провідний науковий співробітник біосферного заповідника ім. Ф.Е. Фальц-Фейна “Асканія-Нова”;
Калінін М.І. – доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри екології Миколаївської філії Національного університету “Києво-Могилянська академія”, академік ЛАНУ, заслужений працівник освіти України.
Давиденко В.М.
Заповідна справа: Навчальний посібник для студентів екологічних, біологічних, природничих, лісівничих, агрономічних, зооінженерних факультетів вищих навчальних закладів III, IV рівнів акредитації. – Миколаїв: Вид-во МФ НаУКМА, 2001. – 140 с.
У навчальному посібнику викладено суть і значення заповідної справи, характеристика прикордонних комплексів і арен України, класифікація заповідних територій, подані історія заповідної справи та проблеми збереження різноманіття флори і фауни. Окрім того, в посібнику приводиться історія і значення створення Червоної книги, аналізується вплив антропогенного фактора на природу та наукове і практичне значення заповідної справи і заповідних територій.
Посібник розрахований для використання його студентами екологічних, біологічних факультетів та аграрних ВНЗ. Окрім того, він може бути корисним для науковців, аспірантів, широкого кола природознавців, природолюбів.
Розділ 1. Введення в дисципліну | |
1. | 1.1. Поняття і зміст заповідної справи |
2. | 1.2. Предмет і методи дослідження заповідної справи |
3. | 1.3. Піонери і фундатори заповідної справи в Україні. |
4. | 1.4. З історії заповідної справи |
5. | 1.5. Радянський період розвитку заповідної справи в Україні |
6. | 1.6. Заповідна справа за кордоном |
7. | 1.7. Значення заповідної справи |
Розділ 2. Природні комплекси України | |
8. | 2.1. Природні комплекси України: загальна характеристика |
9. | 2.2. Полісся |
10. | 2.3. Лісостеп |
11. | 2.4. Степ |
12. | 2.5. Карпати |
13. | 2.6. Крим |
14. | 2.7. Сиваш (Гниле море) |
15. | 2.8. Азовське море |
16. | 2.9. Чорне море |
17. | 2.10. Ліси України |
18. | 2.11. Водно-болотні угіддя України |
19. | 2.12. Ріки України |
Розділ 3. Заповідування і заповідні території | |
20. | 3.1. Заповідування |
21. | 3.2. Критерії відбору заповідних територій |
22. | 3.3. Класифікація заповідного фонду України |
23. | 3.4. Типи користування заповідними територіями |
24. | 3.5. Охорона та контроль за дотриманням режиму на заповідних територіях |
25. | 3.6. Загальна характеристика різних типів заповідних територій |
Розділ 4. Червона книга | |
26. | 4.1. Історія створення, мета і значення Червоної книги |
27. | 4.2. Зелена книга |
28. | 4.3. Міжнародна Червона книга |
29. | 4.4. Червона книга України |
30. | 4.5. Червона книга СРСР |
31. | 4.6. Птахи, які зникли |
Розділ 5. Заповідні території Миколаївської області | |
32. | 5.1. Державний природний заповідник “Єланецький степ” |
33. | 5.2. Регіональний ландшафтний парк “Гранітно-степове Побужжя” |
34. | 5.3. Регіональний ландшафтний парк “Кінбурнська коса” |
35. | 5.4. Інші заповідні території Миколаївщини |
36. | Словник ключових термінів |
37. | Література |
Приклад завдання на курсове проектування | |
38. | Приклад завдання на курсове проектування |
Африка: история и современность | |
39. | И.М. Шкляж, Д.А. Веселков, Ю.П. Хилимов, А.В. Хмиль Африка: история и современность |
Посібники | |
40. | Кутковецький В.Я. Розпізнавання образів |
41. | Кутковецький В.Я. Розпізнавання образів |
РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА ДО КУРСУ | |
42. | Рекомендована література до курсу |
РОЗДІЛИ | |
43. | Розділ 2 |
Contents | |
44. | Contents |
ГЛАВА 1. Концептуальне моделювання як організаційно – методологічні умови розвитку університетської системи освіти | |
45. | 1.2. Специфіка управління змінами університетської системи освіти |
46. | 1.3. Спрямованість розвитку університетської системи освіти на формування конкурентоспроможної національної еліти |
ГЛОСАРІЇ | |
47. | Глосарії |
ДОДАТОК | |
48. | Додаток |
Синтез структурных моделей цифровых устройств | |
49. | 3.4. Использование редактора блок-диаграмм пакета Active-HDL |
Окремі зауваження до вивчення курсу макроекономіки | |
50. | Окремі зауваження до вивчення курсу макроекономіки |
51. | Окремі зауваження до вивчення курсу макроекономіки |
| |
52. | Вступ. Макроекономіка як економічна наука |
53. | Höhere Gewalt |
ПРЕДИСЛОВИЕ | |
54. | ПРЕДИСЛОВИЕ |
ВВЕДЕНИЕ | |
55. | ВВЕДЕНИЕ |
| |
56. | Діманд Г.С. Economy in transition |
ВСТУП | |
57. | 1. Вступ |
Що таке екологія | |
58. | Добровольський В.В Екологія як наука і практика |
Частина 1. Розділ 1 | |
59. | Традиційний народний гуртовий спів (народне багатоголосся) |
| |
60. | Перекладення пісень однорідного багатоголосся на однорідне. |
61. | Перекладення з мішаного багатоголосся |
Частина 1. Розділ 3 | |
62. | Перекладення з мішаних хорів на жіночі |
63. | Перекладення з мішаних хорів на чоловічі |
Частина 1. Розділ 4 | |
64. | Перекладення творів на неповний мішаний склад хору |
| |
65. | Формування хорової партитури народного хору з творів, написаних для низьких голосів |
66. | Особливості формування хорової партитури народного хору з творів, написаних для чоловічого соло, дуетів. |
67. | Створення хорових партитур гомофонно-гармонічного складу |
68. | Формування хорових партитур гомофонно-гармонічного виду з чітко вираженою акордовою фактурою, яка звучить на кожній долі такту або на сильних долях |
69. | Створення хорових партитур гомофонно-гармонічного складу, які мають характер гармонічної підтримки (педалі). |
70. | Рейтингова система оцінювання знань, умінь і навичок студентів |
71. | Залік |
Зміст | |
72. | Зміст |
73. | Зміст |
| |
74. | Передмова |
75. | Вступ |
76. | Основні принципи формування агроландшавтів та специфіка ведення. далі |
Система ведення тваринництва. | |
77. | Продуктивне тваринництво, його значення в житті людини. далі |
78. | Історія розвитку продуктивного тваринництва, його сучасний стан і перспективи. далі |
79. | Системоутворюючі фактори тваринництва. далі |
80. | Технологія виробництва продукції тваринництва. далі |
81. | Вчення про породи тварин, племінна справа в тваринництві. далі |
82. | Корми та годівля тварин. далі |
83. | Велика рогата худоба. далі |
84. | Свинарство. далі |
85. | Вівчарство та козівництво. далі |
86. | Птахівництво. далі |
87. | Інші галузі тваринництва. далі |
88. | Продуктивне тваринництво, його значення в житті людини. далі |
89. | Історія розвитку продуктивного тваринництва, його сучасний стан і перспективи. далі |
90. | Системоутворюючі фактори тваринництва. далі |
91. | Технологія виробництва продукції тваринництва. далі |
92. | Вчення про породи тварин, племінна справа в тваринництві. далі |
93. | Корми та годівля тварин. далі |
94. | Велика рогата худоба. далі |
95. | Свинарство. далі |
96. | Вівчарство та козівництво. далі |
97. | Птахівництво. далі |
98. | Інші галузі тваринництва. далі |
| |
99. | Титул. |
100. | Інформація. |
101. | Вступ. |
102. | Глава 1. Загальні відомості про АСУ. |
103. | Глава 2. Проектування АСУ. |
104. | Глава 3. Імовірність безвідмовної роботи АСУ та її елементів. |
105. | Глава 4. Взаємодія людини з технічними засобами. |
106. | Глава 5. Загальні відомості про модель підприємства або установи. |
107. | Передмова |
108. | Передмова |
109. | Зміст |
110. | Передмова |
111. | Зміст |
112. | Передмова |
113. | Заняття 5. Типологія характерів та їх діагностика |
114. | Дослід 5.1. Психодіагностика акцентуації (методика Смішека) |
115. | Дослід 5.2. Діагностика психологічних типів (методика Д. Кейрсі) |
116. | Заняття 6. Особистість, мотивація, діяльність, спілкування |
117. | Дослід 6.1. Психодіагностика ціннісних орієнтацій (опитувач термінальних цінностей (ОТеЦ) І.Г. Сеніна) |
118. | Дослід 6.2. Оцінка рівня домагань |
119. | Дослід 6.3. Діагностика соціального інтелекту (тест Дж. Гілфорда і М. Саллівена) |
120. | Дослід 6.4. Складання психологічного портрету |
121. | Дослід 6.5. Знайомство з власним обличчям |
Загальні питання агропромислового виробництва | |
122. | Взаємодія суспільства та природи у сфері виробництва продуктів харчування та сировини для промисловості |
123. | Поняття, склад, задачі і структура агропромислового комплексу |
124. | Концепція розвитку сільського господарства в Україні в ХХІ ст |
125. | Охорона довкілля, виробництво екологічно безпечної продукції,енергозаощадження - нагальні вимоги до сучасного агропромислового виробництва |
126. | |
| |
127. | Окультурення грунтів та покращення їх санітарно-гігієнічного стану |
128. | Сучасні принципи організації території для ведення сільськогосподарського виробництва |
129. | Система захисту рослин від бур’янів, шкідників, хвороб |
130. | Система насінництва |
131. | Особливості ведення землеробства в умовах зрошення |
132. | Основні принципи формування агроландшавтів та специфіка ведення |
133. | Альтернативне землеробство |
ОХОРОНА ТА РАЦІОНАЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬ | |
134. | 2.1. Сучасний стан земель, що використовуються в сільськогосподарському виробництві |
135. | 2.2. Деградація ґрунтів, її суть, причини виникнення та заходи щодо попередження |
136. | 2.3. Ерозія земель як одна з найважливіших причин їх деградації |
137. | 2.4. Заходи щодо попередження ерозійних процесів |
138. | 2.5. Родючість грунту, її ознаки, причини погіршення та заходи щодо відтворення |
139. | 2.6. Окультурення грунтів і покращення їх санітарно-гігієнічного стану |
140. | 2.7. Сучасні принципи організації території для ведення сільськогосподарського виробництва |
ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ВЕДЕННЯ ЗЕМЛЕРОБСТВА | |
141. | 3.1. Землеробство – основа агропромислового виробництва |
142. | 3.2. Організація сівозмін за різних умов господарювання |
143. | 3.3. Наукові та практичні основи обробітку грунту |
144. | 3.4. Система удобрення сільськогосподарських культур |
145. | 3.5. Система захисту рослин від бур’янів, шкідників, хвороб |
146. | 3.6. Система насінництва |
147. | 3.7. Особливості ведення землеробства в умовах зрошення |
148. | 3.8. Основні принципи формування агроландшафтів та специфіка ведення землеробства в них |
СИСТЕМА ВЕДЕННЯ РОСЛИННИЦТВА ТА КОРМОВИРОБНИЦТВО | |
149. | 4.1. Прогресивні технології вирощування основних польових культур |
150. | 4.2. Кормовиробництво |
ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ЕКОНОМІКА АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА В РИНКОВИХ УМОВАХ | |
151. | 8.1. Агропромислова інтеграція |
152. | 8.2. Виробнича та соціальна інфраструктура АПК |
153. | 8.3. Агропромислові формування та принципи їх функціонування |
154. | 8.4. Ринкова економіка в агропромисловому виробництві |
155. | 8.5. Суть та організаційно-правові форми сільського підприємництва |
156. | 8.6. Управління у виробничих підприємницьких формуваннях |
| |
157. | Коссе Д.Д., Теми контрольних робіт з навчальної дисципліни для студентів-заочників «фінансове право» |
РОЗДІЛ 1. Організація Північноатлантичного договору: зміст і характер діяльності | |
158. | Г.В. Коваль 1.1. Організаційна структура НАТО та особливості еволюції |
159. | В.Т. Шатун, С.П. Тимофєєв 1.2. Роль НАТО в запобіганні конфліктам у світі та протидії міжнародному тероризмові |
160. | В.Т. Шатун 1.3. Гуманітарна політика НАТО та участь у ліквідації наслідків стихійних лих |
161. | В.М. Гладенко 1.4. Співробітництво України з Альянсом: проблеми та перспективи |
| |
162. | Попова Л.Г. ЛАТИНСЬКА МОВА ДЛЯ ЮРИСТІВ |
163. | Вступ |
164. | Вступ_1 |
Вступ_1 | |
165. | Вступ_1 |
Вступ | |
166. | Вступ23 |
Розділ 6 Захист магістерської роботи | |
167. | Загальні питання захисту магістерської роботи |
168. | Відзиви на магістерську роботу |
169. | Оцінювання магістерських робіт |
170. | Процедура публічного захисту магістерської роботи |
Зміст | |
171. | Попова Л.Г. ЛАТИНСЬКА МОВА ДЛЯ ЮРИСТІВ |
| |
172. | Вступ |
173. | ЛАТИНСЬКА МОВА ДЛЯ ЮРИСТІВ |
174. | Змист |
175. | ВСТУП |
176. | МЕТОДИЧНI ВКАЗIВКИ |
177. | РОЗДІЛ І |
178. | РОЗДІЛ ІІ |
179. | РОЗДІЛ ІІІ |
180. | РОЗДІЛ ІV |
181. | РОЗДІЛ V |
182. | РОЗДІЛ VI |
183. | РОЗДІЛ VII |
184. | РОЗДІЛ VIII |
185. | РОЗДІЛ IX |
186. | РОЗДІЛ X |
187. | РОЗДІЛ XI |
188. | РОЗДІЛ XII |
189. | РОЗДІЛ XIII |
190. | РОЗДІЛ XIV |
191. | КОНТРОЛЬНА РОБОТА №1 |
192. | КОНТРОЛЬНА РОБОТА №2 |
193. | ЛАТИНСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ СЛОВНИК |
194. | ПИТАННЯ ДО ЗАЛІКІВ |
Розділ 2. СУЧАСНИЙ СТАН І МОЖЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ЕТАПІЗАЦІЇ ПРОЦЕДУРИ АНТИКРИМІНАЛЬНОГО ДОКАЗУВАННЯ | |
195. | Аналіз точок зору про сутність і структуру традиційного етапу «збирання доказів» |
ЮРИДИЧНI ТЕРМIНИ | |
196. | Попова Л.Г. ЛАТИНСЬКА МОВА ДЛЯ ЮРИСТІВ |
Додатки | |
197. | Додаток 3 ВИКЛАД поглядів на етапи роботи з особистими і речовими джерелами при визначенні сутності і процедури доказування |
| |
198. | Варіант 14 |
ВСТУП | |
199. | ПЕРЕДМОВА |
200. | ПЕРЕДМОВА |
201. | ПЕРЕДМОВА |
202. | ПЕРЕДМОВА |
203. | ПЕРЕДМОВА |
Вступ | |
204. | Передмова |
205. | Передмова |
206. | Зміст |
207. | Зміст |
| |
208. | Заняття 2. АНТИЧНА ФІЛОСОФІЯ КЛАСИЧНОГО ПЕРІОДУ |
ВСТУП | |
209. | Зміст |
210. | Зміст |
211. | Зміст |
ЗМІСТ | |
212. | Передмова |
ВСТУП | |
213. | Зміст |
ЧАСТИНА 1. ЗАСАДНИЧІ СКЛАДОВІ ВИВЧЕННЯ КУРСУ “ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ” | |
214. | Плани семінарських занять |
ЗМІСТ | |
215. | Горлачук В. В., Яненкова І. Г. ЗМІСТ |
Тема 1 | |
216. | Позняков ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦТВА |
| |
217. | Тема 1. ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦТВА |
218. | Тема 2. ВИДИ ПІДПРИЄМСТВ, ЇХ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ФОРМИ |
219. | Тема 3. СТРУКТУРА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ |
220. | Тема 4. ЗОВНІШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ГОСПОДАРЮВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА |
221. | Тема 5. ТЕХНІКО-ТЕХНОЛОГІЧНА БАЗА ТА ВИРОБНИЧА ПОТУЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА |
222. | Тема 6. ОРГАНІЗАЦІЯ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ |
223. | Тема 7. МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ І ВИРОБНИЧА ЛОГІСТИКА |
224. | Тема 8. ПРОГНОЗУВАННЯ ТА ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА |
225. | Тема 9. ОБҐРУНТУВАННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ ПІДПРИЄМСТВА |
226. | Тема 10. ОСНОВНИЙ КАПІТАЛ |
227. | Тема 11. ОБОРОТНИЙ КАПІТАЛ |
228. | CONTENTS |
229. | Тема 10. Теорія фірми |
230. | Тема 11. Теорія держави |
231. | Тема 12. Теорія суспільного вибору |
232. | Тема 13. Аналіз інституційних змін |
233. | Тема 14. Інституційна трансформація економіки України |
234. | Словник дисципліни |
ВСТУП | |
235. | ВСТУП |
236. | ВСТУП |
ЗМІСТ | |
237. | Зміст |
РОЗДІЛ 1. ЛІНІЙНІ СТРУКТУРИ ДАНИХ ТА ЇХ ОРГАНІЗАЦІЯ В ЕОМ | |
238. | ЛІНІЙНІ СТРУКТУРИ ДАНИХ ТА ЇХ ОРГАНІЗАЦІЯ В ЕОМ |
239. | Масиви |
240. | Стеки |
241. | Постфіксне представлення арифметичних виразів |
242. | Черги |
243. | Використання черг у планувальниках завдань ОС |
244. | Динамічні списки |
245. | Реалізація стеків та черг з використанням масивів |
246. | Організація стеків і черг за допомогою динамічних списків |
247. | Контрольні питання до розділу |
248. | Завдання для самостійної роботи |
РОЗДІЛ 3. СИМВОЛЬНІ СТРУКТУРИ ДАНИХ | |
249. | Алфавіт та рядки над алфавітом |
250. | Основні теоретичні відомості з формальних граматик. Нормальні форми Бекуса-Наура |
251. | Лексичний аналіз рядків |
252. | Граматичний аналіз рядків |
253. | Алгоритми Маркова для перетворення рядків |
254. | Контрольні питання до розділу |
255. | Завдання для самостійної роботи |
РОЗДІЛ 4. ФАЙЛОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ДАНИХ | |
256. | Плоскі файли: визначення, класифікація |
257. | Послідовні файли: методи обробки та прискорення пошуку. Інвертовані файли |
258. | Індексно-послідовні файли: методи обробки. Багаторівнева індексація |
259. | Файли прямого доступу. Функції хешування |
260. | Контрольні питання до розділу |
261. | Завдання для самостійної роботи |
ЛІТЕРАТУРА | |
262. | Література |
Тема 7. Німецька класична філософія | |
263. | Німецька класична філософія |
Питання до іспиту з історії зарубіжної філософії | |
264. | Питання до іспиту з історії зарубіжної філософії |
РОЗДІЛ 2. ТЕОРІЯ ПОВЕДІНКИ СПОЖИВАЧА | |
265. | Тема 2. Теорія граничної корисності і поведінка споживача |
266. | Тема 3. Формування оптимуму споживача |
267. | Тема 4. Моделювання поведінки споживача на ринку товарів |
268. | Тема 5. Ринковий попит |
| |
269. | Тема 3. Формування оптимуму споживача |
270. | Тема 5. Ринковий попит |
271. | Тема 7. Витрати та обсяг виробництва |
272. | Зміст |
KEY ISSUES IN MANAGEMENT | |
273. | Гришкова Р.О. SOCIAL AND CULTURAL ASPECTS OF INTERNATIONAL MANAGEMENT |
Vocabulary | |
274. | Гришкова Р.О. SOCIAL AND CULTURAL ASPECTS OF INTERNATIONAL MANAGEMENT |
SOCIAL AND CULTURAL ASPECTS OF INTERNATIONAL MANAGEMENT | |
275. | Гришкова Р.О. CONTENTS |